Maleisië


Maleisië

Waar beter mijn eerste blog aan te wijden dan het land dat mijn hart heeft gestolen: Maleisië. Een uitermate ontspannen land met goede voorzieningen, soms haast in westerse proporties. Het land is overwegend islamitisch en heeft een open en vriendelijke cultuur. Naar Maleisië ga je vooral om te ontspannen, ook al biedt het land activiteiten als jungle trekking, duiken en winkelen. Hieronder enkele tips die ik je graag geef.

Perhentian Islands
Houd rekening met lange reistijden, maar als je uiteindelijk op één van de twee eilanden – Kecil of Besar – aankomt, bevind jij je op één van de mooiste plekken op aarde.  Aan deze zijde van het schiereiland regent het van oktober tot maart, let erop dat je die maanden een andere reisbestemming zoekt. Pulau Kecil, het kleine eiland, heeft Long Beach: een prachtig strand met allerlei hostels, bars en duikscholen eraan. Ideaal voor reizigers met een krap budget, op zoek naar gezellige avonden op het strand. Zelf heb ik gekozen voor het grote eiland, Pulau Besar. Een wat rustigere omgeving met iets duurdere hotels. Kecil is makkelijk te bereiken per boottaxi, leuk om ‘s avonds heen te gaan! Absolute aanrader is duikschool Universal Diver, met instructeurs die je als familie omarmen. Duikinstructeur Jay heeft me een avondje onder zijn hoede genomen en meegenomen naar Kecil, waar de inauguratie van twee nieuwe duikinstructeurs plaatsvond. Als ik zeg dat het hele eiland op z’n kop stond, dan is daar werkelijk waar geen woord aan gelogen. Ik ga absoluut nog een keer terug!

Kuala Lumpur
Jalan Alor dé straat als het aankomt op streetfood restaurants. Een onvoorstelbaar sfeervolle plek, terwijl je dineert op plastic meubilair midden op een overvolle straat. Er is van alles te zien en te koop, ik raad aan om voor char siew te gaan. Dit is varken van de barbecue in een honingmarinade. De kok van Meng Kee laat ‘m lichtelijk aanbranden voor een krokante bite. Lekker in combinatie met een Tiger Beer.

Als je de tijd hebt om deze stad verder te verkennen raad ik je aan om een kijkje te nemen in China Town, zoals in eigenlijk iedere stad een ware beleving om rond te lopen. ook de shopping malls moet je gezien hebben, ook al is dat misschien niet waarom je er bent. Sluit de dag af in Bijan, één van de beste restaurants van de stad. Er worden lokale specialiteiten geserveerd, met name de Opor Rusuk (gestoofd rundvlees met intense jus) is het aanraden waard. Sluit de avond (en nacht)  af in de Heli Lounge of de skybar van het Traders Hotel!

Taman Negara
Zorg dat je een bezoek brengt aan ‘s werelds oudste regenwoud op aarde. Ook hier heb je de keuze aan betaalbare hostels of wat luxere hotels, allemaal gelegen aan de Tembeling rivier. Je kan er op eigen houtje de jungle in om te wandelen over de verhoogde paden, of kiezen voor georganiseerde trekkings (met canopy walks). Let erop dat je geen ramen en deuren open laat staan, ‘s ochtends en aan het einde van de middag zijn de aanwezige apen iedere hard op zoek naar eten.

Langkawi
Langkawi is verreweg de meest toeristische plek van Maleisië, haast iets Europees. Een eiland om enkele dagen op een strandbed te liggen, met een jetski langs de omliggende eilanden te crossen of op een scooter te verkennen. Veel jonge expats vertoeven hier in het weekend om te feesten op het strand Cenang. Zo ontmoette ik er een groepje gasten die de hele middag blikken bier aan het drinken waren (alcohol is overigens niet overal verkrijgbaar daar). Zodra er een blikje leeg was werd er een nieuwe geopend en met tape vastgezet op degene die net leeg was, waardoor de heren na verloop van tijd uit een soort staf aan het drinken waren. De verliezer – de persoon die als eerste in slaap viel – moest het logo van Whatsapp op z’n voet laten tatoeëren. Je ontmoet wat mensen op zo’n reis.

Reistijden
Ik heb drie weken rond gereisd door Maleisië, voorzieningen als trein en openbaar vervoer zijn prima te doen. De enige opmerking die ik hier wel graag bij wil maken is dat je voor korte afstanden soms wel een hele dag uit moet trekken. De aankomst- en vertrektijden van bussen, boten, vliegtuigen, treinen en soms zelfs taxi’s zijn lang niet altijd goed op elkaar afgestemd. Hoewel het misschien niet altijd leuk is om vooruit te denken, komt dat hier wel degelijk van pas.

 

 

Categories