Amsterdam


Amsterdam

De afgelopen maand heb ik ontzettend veel nieuwe mensen ontmoet in Amsterdam, ik heb vriendschappen gesloten met mensen die ik inmiddels bijna wekelijks in mijn bar terug zie. De meeste wonen al jaren in de stad en kennen alle tips en tricks. natuurlijk heeft Michel mij in het verleden al veel laten zien, maar tussen mijn verblijven in het buitenland door heb ik de afgelopen weken ook op eigen houtje als een echte toerist de boel verkend. In mijn bar krijg ik veel vragen van gasten over bestemmingen in het buitenland maar ook tips voor de stad waar ze op dat moment zijn: Amsterdam! Om die reden heb ik besloten de volgende blog op mijn website aan mijn nieuwe thuishaven te wijden. Aangezien ik nog heel veel moet zien en bezoeken, zal deze blog de komende tijd aangevuld blijven worden met nieuwtjes en tips. Enjoy the city!

Vondelpark
Dit prachtige park is misschien wel de beste afspiegeling van de Amsterdamse cultuur. Mij viel meteen op hoe gestructureerd en opgeruimd dit in elkaar zit, zonder dat al het groen zijn historische waarde verliest. In mijn ogen is zondagmiddag vóór de lunch het beste moment om hier een rondje te lopen; overal zie je ontspannen en vrolijke mensen van hun tijd genieten, van de dakloze op het bankje tot de kinderen in de speeltuin. De gemoedelijke sfeer met respect voor de omgeving is iets wat je in niet veel wereldsteden kunt vinden. Als het weer het toelaat vind ik het heerlijk om hier een terrasje te pakken, uiteraard met Kitchen & Bar Vondelpark3 van mijn vriend Michel als favoriet 😉

De Wasserette
Veel toeristen bezoeken de Albert Cuypmarkt in De Pijp, een drukke buurt waar altijd wat gaande is. Als ik eerlijk ben raad ik de markt wel af, omdat het enorm toeristisch is en er veel rotzooi wordt verkocht. Als je dan een typisch Nederlandse markt wilt bezoeken, ga dan naar de Noordermarkt in de Jordaan. Daar vind je echte echte marktkramen met echte marktkooplui en voor de verstandigen is er ook een hele biologische afdeling. Terug naar De Pijp, waar aan het Gerard Douplein het kleine zaakje De Wasserette te vinden is. Ga er niet heen voor service, want je staat in de rij aan de kassa om je bestelling te plaatsen. Waarvoor je er wél heen moet gaan is het broodje met kippendijen, avocado, bacon en Parmezaan. Goddelijk, zeker in combinatie met een plaatsje op het kleine terras zodat je de Amsterdamse jongeren aan je voorbij kunt zien gaan. Ideaal als je de avond ervoor wat (te veel) gedronken hebt.

Rijksmuseum
Deze imposante plek behoeft eigenlijk weinig toelichting. Ik heb begrepen dat het museum nog niet zo lang geleden tien jaar dicht is geweest voor renovatie en dat is goed te zien. Binnen ervaar je een mix van historie en moderne architectuur, terwijl je verdrinkt in de kunstwerken aan de muur. Let wel op, het kan er met name rond internationale vakantieperioden ontzettend druk zijn. Zorg dus dat je er op tijd bent of onderweg iets lekkers te eten en drinken koopt voor in de rij.

Brouwerij ‘t IJ
Veel mensen weten niet dat deze brouwerij, verantwoordelijk voor één van de meest populaire bieren van de stad, al sinds 1985 bestaat. Het is gevestigd in in een oud badhuis aan de Funenkade in stadsdeel Oost, naast een grote molen. in de zomer kun je hier op het terras terecht voor een lekker biertje uit eigen keuken. Mijn favorieten zijn de Natte en de I.P.A., respectievelijk een roodbruin dubbelbier van 6,5% en een donkerblond hopbier van 7%. Hoewel ze beide op de drankenkaart van mijn bar staan, smaakt een biertje van Brouwerij ‘t IJ toch het lekkerst in hun proeflokaal.

Ron Gastrobar Oriental
Wat een avond heb ik hier gehad! Topservice van gastheer Rogier, prachtige locatie (door de immense populariteit wel wat krap) en het eten krijgt van mij een dikke pluim. Het restaurant omschrijft zichzelf als Aziatisch met een internationale twist, maar ik denk meer dat de alom bekende chef Ron Blaauw hiermee bedoelt dat hij zijn winnende recepturen en kookmethodes van zijn restaurant op de Amstelveense weg heeft meegenomen naar deze nieuwe aanwinst. Alle dim sums zijn fingerlickin’ good om een avondje tafelen mee te starten. Bij de hoofdgerechten kun je gaan voor eend, tarbot of Black Angus voor twee personen of voor allerlei kleinere gerechten, bedoeld om te delen. Hoewel ik veel goede verhalen hoor over de Peking eend, ga ik tijdens mijn etentjes hier toch telkens voor de kleine gerechten. Hoewel er weinig aan te merken valt op alle gerechten, zijn de Ta Tan (Black Angus tartaar), de Pai Kwat (de fameuze spare ribs van de BBQ) en de Yuan Hok Hai (soft shell crab) mijn absolute favorieten.

De Nachtbakker
Ik weet niet of dit de juiste naam voor de bakkerij is, dat komt misschien door de hoeveelheid champagne die ik die nacht door mijn aderen had stromen na een bezoekje aan The Butcher en nog wat andere zaken. Deze bakker, die zich praktisch op de kruising van de Ferdinand Bolstraat en de Ceintuurbaan bevindt, is open terwijl het bedrijf gesloten is. Een vage omschrijving he? Haha. Het houdt in ieder geval in dat de gemeente het gedoogt dat deze bakker buiten toegestane openingstijden klanten bedient. Zo kun je er ‘s nachts vanaf een uur of vier terecht voor een heerlijk (warm!) ham-kaascroissant of een worstenbroodje. Okee, ze smaken niet zoals in Rheims, maar lekker is het zeker!

Telefoon
Misschien wat minder leuk over de stad Amsterdam, maar zeker een handige tip tijdens een bezoekje; houd te allen tijde je telefoon goed in de gaten. Ik heb begrepen dat er in Amsterdam een hoop telefoons gestolen worden in restaurants, kroegen en discotheken. Stop ‘m dus altijd in een afgesloten zak of tas en wees op je hoede!