Cuba


Cuba

Welkom in het land van de sigaren, rum en salsa! Aangezien het embargo met Amerika begin dit jaar is versoepeld en de grenzen na 55 jaar zijn opengesteld, leek mij dit een mooi moment om een blog over dit prachtige land te schrijven. Mocht je ooit van plan zijn om erheen te gaan, ga dan zo snel mogelijk; nu zul je Cuba nog in zijn puurste vorm kunnen ontdekken! De beste tijd om naar Cuba af te reizen is de periode november tot en met april. Hieronder geef ik je enkele tips over dingen die ik er gedaan, gegeten of meegemaakt heb.

Havana
De hoofdstad en tevens ook de grootste stad van Cuba. Als je deze stad binnenkomt zie je de eeuwenoude koloniale gebouwen, de oldtimers en de oude schoolbussen die rondrijden. Dit doet je vermoeden alsof terug in de tijd bent gegaan. De stad is kleurrijk, evenals de mensen die er wonen, en is verdeeld in Vieja, Centro en Vedado. Havana kent vier grote pleinen waarvan Plaza Vieja mijn absolute favoriet is. Hier vind je verschillende restaurants met terras. Naar mijn mening heeft Cafe el Escorial hier de beste koffie van de stad. Probeer de helado al cafe!

Eén van de straten bij Plaza Vieja is de Mercaderas, waar je heen kunt voor een heerlijke lunch bij Paladar de Los Mercaderas. Als je hier bent moet (en ik herhaal: moet) je de auberginelasagne proeven. Als ik daaraan terug denk loopt het water me langs de mond (zo zeggen jullie dat toch in Nederland?).Naast het lekkere eten is ook de live-muziek top; nummers als Guantanamera en Bailando zorgden voor een onvergetelijke avond.

Bij het altijd drukke El Chanchullero eet en drink je voor weinig. Zorg wel dat je er op tijd bent, anders sta je in de rij. Ik had een plek aan de bar en werd al snel vrienden met barman Luca, die echt fantastische Mojito’s en Cubata’s (donkere rum & cola) voor je op de bar zet. Als je er dan toch lekker zit te pimpelen, rook er dan een echte Cohiba bij. Koop deze bij een Casa del Habano en niet op straat, want dan is de kans groot dat je een sigaar van bananenbladeren aanschaft in plaats van tabak.

Vervoer
Als je van plan bent om het eiland rond te reizen, regel dan alvast de huurauto in Nederland. De vraag naar auto’s is er vele malen groter dan het aanbod en als je het nog ter plekke moet regelen, bestaat de kans dat je naast de pot piest. Schaf een wegenkaart aan bij de ANWB en koop ook de app Cuba Offline Map. De app is wel €10, maar elke euro waard. Het is overigens ook mogelijk om met het openbaar vervoer te reizen (Viazulbus of taxi) maar dan ben je wel beperkt in je vrijheid.

Vinales
Het dorpje Vinales vind je in de provincie Pinar del Rio. Vlakbij ligt een vallei waar je te paard en onder begeleiding tochten doorheen kunt maken. ik heb er eentje van vier uur gemaakt en bezocht onder meer een takaksboerderij, waar de sigaren volgens een ecologisch proces worden gemaakt. Zoals Che Guevara zijn sigaar het liefst rookte dopen ze een sigaar voor je in de honing om vervolgens in de vlam te houden. Te gekke smaak.  Als je wilt bijkomen, kun je een dagje naar het hagelwitte strand van Cayo Jutias. Oh ja, vergeet er niet een Pina Colada te drinken in het kleine barretje.

Trinidad
Deze stad vind je in het zuiden van Cuba en staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Mede daardoor is het een van de best bewaarde koloniale steden van het Caribische eiland. Centraal ligt Plaza Mayor, met Casa de la Musica bij de trappen. Elke avond treedt hier een band op en wordt de salsa gedanst. Ook al dans je zelf niet, het kijken ernaar is al puur vermakelijk. Wil je later op de avond toch nog een dansje maken, dan kan dat bij Disco Ayala, een club in een grot.

In Calle Maceo zitten twee restaurants waar het eten me erg goed heeft gesmaakt, San José (Italiaans) en La Redaccion. Het laatstgenoemde restaurant is van een Cubaan en zijn Ierse vriendin, die jarenlang in Amsterdam hebben gewoond. In het huis van zijn familie zijn ze onlangs een restaurant begonnen. Probeer de lamsburger.

Wil je tot slot Trinidad even uit; je kan de bergen in en een hike maken naar de waterval Salto de Caburni.  Let wel, hiervoor is een goede conditie is vereist. Ook een dagtrip met de catamaran is tof om te doen, midden op zee kan je lekker snorkelen en lunchen doe je op een mooi eilandje.

Casa Particulares
Slapen kun je ook in een casa particulares, wat feitelijk gewoon bi mensen thuis betekent. Het is een goedkope en leuke vervanging voor een hotel waarbij je ook nog eens de lokale vriendelijkheid van heel dichtbij meemaakt. Voorbeelden van deze slaapplaatsen zijn Casa Tamara y Chen in Havana Vieja en La Casa Cubana in Trinidad.

Mocht je nog meer willen weten over Cuba en de lokale cultuur, aarzel dan niet om me een mail te sturen. Ik duik weer even de zee in. Hasta la vista baby!